Nombre total de pages vues

jeudi 17 janvier 2013



Uydurma ermeni mifinin realliqlari


         Bu gunlerde Strasburqun yerli qezetlerinin birinde (DNA) 43 yashli bir azerbaycanli esilli qadinin supermarketden ogurluq etdiyine gore polis terefinden saxlanildigi xeberini oxudum. Qadin bundan qabaq da bu cur emeller toretdiyine gore 6 ayliq hebs cezasi almishdi. Qeyd edim ki, son iller erzinde bu cur xeberler ile daha çox rastlashmaqdayam. Yeqin ki, bir nece hefte once telefon ve qizil esyalari dukanlarinin da qaret olunmasi ve bu ishde azerbaycanlilarin eli oldugu xeberinden de xeberiniz var. Elbetde ki, insanda bezi suallar yaranir, axi kimdir bu "azerbaycanlilar"?
       Bildiyiniz kimi immiqrasiyanin bir neçe novleri var. Hal-hazirda, Avropanin qapilari en-enevi immiqrasiya novlerinden sayilan ; ish, iqtisadi, shexsi, aile zeminli, maliye (Gerard Dépardieu), siyasi ve s. ucun hec de aciq deyil. Demeli, inkishaf etmish qerb olkelerinde yerleshmek ucun bashqa novlere el atmaq lazim gelir. Tarixe nezer salsaq ermenilerin XIX esrin sonlarindan bashlayan "Boyuk Ermenistan" yaratmlaq iddiyasi mueyyen merheleler ile ugurla heyata kecirilmish ve sonda azerbaycanlilarin hemishe coxluq teshkil etdiyi torpaqlarda Ermenistan dovleti qurulmushdu. Hetta Sovet Ittifaqina aid edilen dovrde bele Ermenistan oz tormaqlarini bir nece defe genishlendirmeye muveffeq omush ve musteqil Azerbaycanin indiki dovrunde 20% torpaqlarina nezaret etmeye nail olmushdu. 
       Ateshkes dovrunde siginacaq almaq ucun en çox istifade edilen immiqrasiya novlerinden "aile zeminli" sayilmaqdadir. "Qarishiq aileler" (famille mixte) adi altinda Fransaya muhaciret eden azerbaycanli isterse de ermeni ailelere rast gelmekdeyik. Apardagim tedqiqatlara gore bu üsul qerb olkelerinde yerleshmek ucun en çox istifade edilen sebebdir ki, ermenier bundan çox boyuk ugurla istifade edirler.  Defelerle sozu geden ailelerin dosyelerini oyrenmish ve demek olar ki, ekseriyyetinin saxta olmasinin eyani shadi olmusham. 
      Yarim milyon sayi olan Fransa ermenileri bu olkede kifayet qeder onemli pese sahibi olmasina baxmayaraq hal-hazirda bu olkenin ali mekteblerinde azerbaycandan olan telebelerinin sayi daha artiqdir. Lakin Fransa dovleti eyni sebeb ile muraciet eden ermeni vetendashlarina daha çox onem verib oz erazisinda yerleshdirmesi de vakt olaraq qalmaqdadir. Qeyd etdiyim kimi en çox istifade edilen sebeb de mehz aile zeminli (famille mixte) qalmaqdadir. Bir çoxlarina muhaciret heyati shekillerde, kinolarda ve s. olmadigindan mueyyen psixologi problemler yaradir. Senedleri dovlet orqanlarina teqdim olunduqdan sonra  xususi nezerde tutulmush evlerde (foyer) yerleshdirilen miqrantlar   mueyyen telabatlarini odemek ucun cuzi yardimlar alirlar. Senedlerin oyrenilmesi bir nece aydan bir nece ile qeder cekir ve bu muddet erzinde daha çox bosh vaxtlari olan   "gelmeler" oz meshguliyyetlerini kicik ogurluqda gorurler. Lakin eminlikle qeyd etmek isterdim ki, azerbaycanlilar bu ishlere o qeder de meyilli olmurlar. Bele ki,  Qafqazdan olan miqrantlar arasinda en "teshkil olunmush" yeni mueyyen maliye imkanlari  ile miqrasiya edenler mehz azerbaycanlilardir. 
          Buradan bele bir netice cixir ki, azerbaycanli adi ile Fransaya muhaciret etmish ermeniler dushdukleri veziyyetden asli olaraq ozlerini ermeni ve ya azerbaycanli kimi teqdim etmeyi bacarir ve bununla da Azerbaycanin imicine zerbe vurmaqdan hezz alirlar. 
     Yazimi bir anektod ile yekunlashdirmaq isterdim: Ozunu Fransada yari ermeni yari azerbaycanli kimi teqdim eden aileye yalan danishib danishmadiqlarini oyrenmek ucun muxtelif suallar verirler. Bakinin muxtelif yerlerini eks etdiren shekiller arasinda mohteshem Qiz Qalasinin da shekli olur. Ermeni ailesinden bu qalanin hansi dovre aid oldugunu xeber alanda elbetde ki, hec bir tesevvuru olmayan ermeni shekilde olan tesvirin tanimadigini demek ile kifayetlenir. Artiq mueyyen bicliklere el atmaga mecbur olan xususi xidmet orqan emekdashinin shekili tanimadigina gore teecubunu goren ermenin cavabi ise -ARA BIZ BAKINI TERK EDENDE BU QALA HELE TIKILMEMISHDIR" olur. 

VAZEH,  17/01/2013

Aucun commentaire: